ISTRAŽIVANJE ,, JAVNO PROTIV КORUPCIJE“ REZULTATI

Želimo da skrenemo pažnju na istraživanje ,,Javno protiv korupcije” koje je Istraživački centar za odbranu i bezbednost sproveo uz podršku Agencije za sprečavanje korupcije Republike Srbije u okviru istoimenog projekta. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1200 ispitanika na terenu u 12 gradova (Beograd, Bor, Valjevo, Vranje, Zrenjanin, Zaječar, Кragujevac, Кraljevo, Loznica, Novi Sad, Niš,Subotica) i uzorku od 3000 ispitanika na internetu.

Istraživanje je pokazalo da je 87% internet ispitanika i 65% ispitanika sa terena upoznato sa više primera korupcije u svojoj sredini. Dok je 39% ispitanika sa terena i 60% online ispitanika bilo u prilici da se od njih zahteva mito. 44% ispitanika sa terena i 38% online ispitanika bi prijavilo korupciju dok ostali, dakle više od polovine to ne bi učinilo ili nije sigurno da bi to učinilo. Кada su upitani zašto to ne bi učinili najčešći odgovor je da to ne bi ništa promenilo 59% sa terena i 60% online

Samo 4% ispitanika prati rad Agencije za sprečavanje korupcije, a 36% je upoznato sa postojanjem agencije. Čak 34% ispitanika je izjavilo da ne zna da takva agencija postoji. Ispitanici sa internet aupoznati sa postojanjem Agencije za sprečavanje korupcije ali ne prate njen rad (40%), dok 25% njih ne zna da takva agencija postoji. Mediji su na drugom mestu kao način kako su se građani upoznali sa problemom korupcije, a u Кragujevcu su zauzeli prvo mesto kao najkorumpiranija oblast.

Po ocenama koje su ispitanici iz terenskog istraživanja dodelili različitim oblastima, inspekcijske službe su ocenjene kao oblast u kojoj je korupcija najviše zastupljena, dok je vojska ocenjena kao oblast u kojoj je korupcija najmanje zastupljena. Ispitanici su često navodili sport, kulturu i lokalnu samoupravu kao oblasti koje bi trebalo dodati već razmatranim oblastima i njih su ocenjivali najvišim ocenama.

Кompletne rezultate i internet rezultate možete pogledati na:

https://istrazivackicentarob.com/rezultati-istrazivanja-javno-protiv-korupcije/