Bezbednost u školama

ZA PUBLIKACIJU BEZBEDNOST U ŠKOLAMA KROZ PRAKTIČNA UPUTSTVA POSETITE LINK: https://istrazivackicentarob.com/bezbednost-u-skolama-kroz-prakticna-uputstva/

Istraživački centar za odbranu i bezbednost od početka aprila 2015. radio na projektu “Bezbednost u školama” .

U školi, kao instituciji, zakonima se definišu ciljevi, svrha, aktivnosti i način njenog rada, njena struktura i organizacija, ali se isto tako preslikavaju bitne uloge, oblici ponašanja i odnosi koji postoje kao u porodici tako i u društvu.

skola_ocp_w380_h214Teško je dati tačne podatke o stvarnim razmerama i oblicima nasilja koje deca u Republici Srbiji danas trpe, uzeći u obzir da ne postoji sistem evidentiranja i praćenja ove pojave. Međutim, rezultati istraživanja, koje su u proteklih desetak godina sprovodile razne institucije i nevladine organizacije, ukazuju na trend povećanja porodičnog, a posebno vršnjačkog nasilja među decom i mladima.

Već postojeći podaci potvrđuju, takođe, da su nepovoljne društvene okolnosti u poslednjoj deceniji prošlog i početkom ovog veka izložile decu u Republici Srbiji povećanom riziku od nasilja.

U obrazovno-vaspitnim ustanovama su, prema raspoloživim podacima, prisutni najrazličitiji oblici i vrste nasilja. Deca su izložena vršnjačkom nasilju, ali i nasilju odraslih. Svakodnevno se suočavamo sa podacima iz medija o tome koliko su škole izložene negativnom uticaju mnogobrojnih faktora iz okruženja, koji ugrožavaju bezbednost i pravilan razvoj dece (blizina kafića, autobuske i železničke stanice, zabavnih parkova, pijaca, kockarnica, kladionica, igraonica, itd).

Projekat koji Istraživački centar za odbranu i bezbednost vodi je edukativnog i istraživačkog karaktera, u čijem se prvom delu vrši istraživanje počevši od analize istraživanja trenutne bezbednosti djaka u školama kao i učestalosti konflikata i delikata, u koliko postoje, koje se dešavaju u školi, i van nje, kao i njihove učestalosti i inteziteta.

bezbednost-skole

Pored istraživanja koje bi centar radio preko anketa, uz dozvolu srednjih skola , centar bi takodje u saradnji sa Ministarstvom unutrasnjih poslova organizovao i vannastavna predavanja gde bi se mladi preko edukacije upoznavali sa trenutnim konfliktima kao i preventivnim merama i rešenjima kako ne bi došlo do obredjenog bezbednosnog problema.

Predavanja bi drzali eminentni stručnjaci i profesori koji bi deci na adekvatan i efikasan način približili bezbednost u odredjenim sferama koje mlade interesuje i koja je neophodna.

Projekat “Bezbednost u skolama” je planiran da se pokrene u srednjim skolama na teritoriji Srbije i u saradnji sa Ministrastvom prosvete nauke i tehnoloskog razvoja Republike Srbije.

Srednje škole koje su zainteresovane da učestvuju i pomognu centru u ostvarivanju projekta “Bezbednost u skolama” mogu da se obrate na zvaničan mail.