Bezbednosne konsultacije tokom Bugarskog predsedavanja EU

Pripadnici Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost, Miloš Tišma i Jasmina Andrić učestvovali su na dvodnevnim konsultacijama u Sofiji u okviru Bugarskog predsedavanja Evropskom Unijom. Na ovaj događaju visokog nivoa, gde smo bili jedini predstavnici iz Srbije, otišli smo na poziv Bugarskog ministarstva odbrane
Na svečanom prijemu kao i na tri panela u okviru dvodnevnih konsultacija učestvovali su predstavnici EU, NATO-a, EULEX-A, EUFOR-A, OEBS-A, ministarstava odbrane država iz regiona i Evropskih država, kao i mnogi eksperti iz oblasti i bezbednosti i odbrane. Cilj ovog okupljanja bio je predstavljanje izazova, rizika, pretnji i razvoja institucija odbrane i bezbednosti u zemljama Zapadnog Balkana predstavnicima sistema bezbednosti i odbrane zemalja EU i drugim prisutnima, i razvoja saradnje između zemalja EU i Zapadnog Balkana.
Pripadnici ICOB-a privukli su veliku pažnju više od 70 delegata koji su učestvovali na panelima i diskusijama. Zajednički zaključak svih panela je da je neophodno raditi na većem poverenju u regionu tzv Zapadnog Balkana u cilju izgradnje saradnje i jačanja kapaciteta bezbednosnih i odbrambenih institucija.
Ovim putem bismo želeli da obavestimo domaću javnost o našem izaslanstvu na ovom događaju koji se organizovao u susret samitu EU i Zapadnog Balkana. Želimo da istaknemo da je bilo potrebno dosta hrabrosti da se iznese drugačiji stav od svih prisutnih, za nas je ovo bio veliki izazov da branimo politiku vojne neutralnosti i interese Srbije među pristalicama drugačije politike. Smatramo da smo dostojanstveno tu politiku odbranili i adekvatno predstavili Srbiju. Zahvaljujemo Bugarskom ministarstvu odbrane na pozivu i gostoprimstvu i nadamo se i budućoj saradnji.