Zaštita i bezbednost informacija u susret novom zakonu o zaštiti podataka o ličnosti

Podsećamo vas da od 21. avgusta 2019. godine stupa na snagu primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koje je uređen sa evropskom Generalnom regulativom o zaštiti podataka. – GDPR.  Sa stupanjem na snagu novog zakona određene promene se odnose i na kompanije koje vrše obradu podataka o ličnosti kao svakodnevnu delatnost.  Podatak o ličnosti je svaki ličan podatak koji se odnosi na određeno fizičko lice i čini ga odredivim kao što su JMBG, broj telefona, email, godine, pol i slično. Shodno novom zakonom uspostavlja se trostruki odnos u obradi podataka. Kontrolor – Obrađivač podataka – Nadzorno telo, poverenik. Bez obzira da li poslujete u Srbiji ili u EU vaša je obaveza da primenjujete bilo koji od ova dva zakona ili oba. Ovo se naročito odnosi kada raspolažete sa podacima građana EU čije ste podatke dužni da štite bilo gde i bilo kad u svakom trenutku.

Novi zakon uvodi odredbe koje mogu uticati na vašu firmu i procesurianje podataka:

  • Pravo na ispravku i dopunu podataka
  • Pravo na brisanje
  • Princip javnog interesa
  • Prinicip obaveštavanja o ugrožavanju podataka
  • I druga prava koja proističu iz ovog zakona

Shodno novom zakonu dužni ste da imenujete DPO odnosno nadležno lice za zaštitu podataka imajući u vidu da je vaša osnovna delatnost obrada podataka u ogromnoj meri  kao i sistematsko i sveobuhvatno praćenje lica.

Kako bi vas pripremili za sve što novi zakon donosi pripremili smo stručnu obuku koja će vam predočiti sve obaveze, rešenja i proces izgradnje sistema bezbednosti informacija.

Za prijavu vaših zaposlenih i sve dodatne informacije obratite se na obuke@istrazivackicentarob.com ili 063/88-64-733 i 066/000-994