Nevojna rešenja rastućim bezbednosnim pretnjama

Članovi Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost, na poziv Atlantskog saveta Srbije, dana 26.11.2014 godine u Beograd Art Hotelu, učestvovali su na konferenciji pod nazivom „“.
U organizaciji Atlantskog saveta Srbije, dana 26.11.2014 godine u Belgrade Art Hotelu, održana je konferencija pod nazivom „Evro-atlantska familija nacija: Nevojna rešenja rastućim bezbednosnim pretnjama“. Konferencija je organizovana uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, sa ciljem da pojasni civilnom društvu sa kojim se pretnjama i izazovima Evroatlantska zajednica trenutno susreće. Pažljivo izabrani stručni panelisti su u svojim izlaganjima prezentovali nevojna rešenja za savremene probleme iz oblasti sajber odbrane, izgradnje integriteta – borbe protiv korupcije, energetske bezbednosti kao i prevencije i reakcije u vanrednim situacijama.
Prvi panelista na temu sajber odbrane, Dr Detlef Puhl (NATO Viši savetnik – Odeljenje za nove bezbednosne izazove), se fokusirao na ulogu NATO u borbi protiv sajber kriminala.Istakao je da je ona od velike važnosti, ali da je ujedno i veoma ograničena. Naglasio je da su države one koje imaju najveću odgovornost, ne NATO kao takav, ali da je on od velike pomoći i da će nastaviti da bude. Shodno sa tim, istakao je da je NATO centralizovao kontrolu informacija i počeo da primenjuje planove i strategije koje su usvojene na NATO samitu u Velsu, ove godine. Na istom tom samitu je usaglašeno da se sajber-napadi tretiraju kao agresija na državu saveznicu, što znači mogućnost kolektivne odbrane po članu 5 NATO pakta, što dodatno potvrđuje da su sajber napadi ozbiljan bezbednosni rizik. Drugi panelista, Donaldo Wilson (Pomoćnik pravnog atašea Ambasade SAD – FBI sajber odbrana) se nadovezao na izlaganje Dr Puhl-a, i ponovio koliko je zapravo važna centralizacija kontrole informacija i korišćenje kapaciteta organizacije kao što je NATO za efikasniju borbu protiv sajber napada, koji su po prirodi internacionalnog karaktera. Poslednji panelista na temu sajber odbrane je bio Milan Polimac, Direktor firme Alteatec. Gdin Polimac je u svom izlaganju pokušao da prisutnima pojasni kakvi sve napadi postoji, obraćajući posebnu pažnu na botnete, odnosno mreže botnetova, koji se koriste u različitim kriminalnim aktivnostima od krađe podataka, spamovanja mailovima, do šifrovanja iliti enkripcije podataka na kompjuterima.

Više informacija na: Atlanski Savet