Predsedavanje Srbije OEBS-om 2015. i uloga mladih

Na poziv domaćina konferencije članovi Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost su aktivno učestvovali u diskusiji koja se tiče mladih i bezbednosti.

U okviru projekta “Predsedavanje Srbije OEBS-om 2015. i uloga mladih”, pitali smo mlade šta oni misle – koji su najveći izazovi sa kojima se suočavaju u oblasti bezbednosti, kao i koji su njihovi predlozi za rešenja. Mišljenja mladih, koja smo objedinili, prikupljena su kroz proces selekcije učesnika/ca projekta (N=100+ aplikacija kroz koje su dobijeni odgovori) i kroz grupni rad u okviru 15 lokalnih radionica / fokus grupa, održanih u Beogradu, Bujanovcu, Vrbasu, Vranju, Leskovcu, Loznici, Novom Pazaru, Somboru, Subotici, Surdulici i Užicu.

Projekat je orijentisan ka stvaranju okruţenja u kojem su mladi informisani o učešću Srbije u OEBS-u, mogućnostima za učešće mladih u definisanju ciljeva vezanim za mlade u ovom kontekstu, kao i unapređenje razumevanja bezbednosti mladih u delokrugu rada OEBS-a.

Projekat doprinosi podizanju svesti mladih o ovim temama pred dolazeće predsedavanje Srbije OEBS-om koja pretpostavlja znatno veće razumevanje i informisanost o radu ove izuzetno značajne međunarodne organizacije i konteksta mladih i bezbednosti, te smanjenje predrasuda i subjektivnih interpretacija o ulozi ove organizacije i konkretnoj participaciji Srbije u njoj. Projekat su finansjski podržali Ministarstvo omaldine i sporta Republike Srbije i Misija OEBS-a u Srbiji.

Više informacija: Kancelarija za mlade